Hopa Stadı Seçime Kurban mı Edildi?


Seçim bitti; toz duman dağıldı, bulanık su duruldu, tortu dibe çökmeye başladı. Yeni bir güne uyandık. Hava açık ve güneşli ve hatta anormal denebilecek kadar mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık hissediliyor, tıpkı seçim sonuçlarının yirmi iki yılda oluşmuş normalleri tersyüz etmiş olması gibi.

Kazananlar elbette sevinecek, haklarıdır ama dağıtmadan, aşırıya kaçmadan.  Zaten memleket yeterince dağılmış, örselenmiş durumda. Yani bayramlık bir durum yok esasında.

Daha önce defalarca tekrarladık, yinelemekte fayda var. Akp siyasal bir parti değildir, ülkenin bütün kılcallarına kadar nüfuz etmiş devasa bir kötülük organizasyonudur.

 Neden mi?

 Anlatayım, üstelik Hopa’dan bir örnekle.

 

Hopa Şehir Stadı seçime kurban edildi. Bildiğiniz alelacele dozerlerle dalınıp, seçimin hemen arifesinde tarumar edildi. O günden bu yana da tek bir çalışma da  yok üstelik, ‘harç bitti yapı paydos’

 

Sabah uyanır uyanmaz ilk işim, Kamu İhale Kurumunun (KİK)internet sitesinden Elektronik Kamu Satın Alma (EKAP) Platformuna girip aramak oldu. Sonra sırasıyla önce Artvin İl Gençlik ve Spor Müdürlüğünü daha sonra Hopa İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğünü aradım.

 Sonuç şu; Artvin İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü 28/09/2023 tarihinde, Artvin İli, Hopa İlçesi, Betonarme Tribün Projeleri (Mimari, Statik, Mekanik, Elektrik) Hesapları, Teknik Şartname ve Yaklaşık Maliyetlerini Güncel Tüm Yönetmeliklere Uygun Bir Şekilde Güncellenerek İhale Dosyasının Hazırlanması) ihalesine çıkıyor. İhale 21/F maddesi uyarınca ‘Pazarlık Usulü’ yapılıyor. İhaleye sadece Çankaya/Ankara adresli bir firma katılıyor. Yaklaşık maliyeti 500.987,18 TRY olan işi 425.000,00 TRY bedelle alarak, 13.10.2023 tarihinde sözleşme imzalıyor.

 Bu, ‘proje ve ihale dosyası’ hazırlama işini kapsayan ihale dışında, Hopa İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğüne bağlı Hopa Şehir Stadının yenilenmesi, revizyonu, tamiratı, tadilatı vs adına ne denirse densin ilgili bir yapım ihalesi bulamadım, göremedim. Hülasa stadın yapımı ile ilgili bir ihale henüz ortada yok.

 Ama arada hemen seçim öncesi, Kamu İhale Kanunu mevzuatına takılıp geç kalınmamak için alelacele Artvin İl Özel İdaresine bir yıkım ihalesi hazırlatılıyor.  İhale tarihini doğrulayamadım, 8 Mart’ta yapıldığı söyleniyor.  26 Mart’ta da aralarında Akp Milletvekili Faruk Çelik, Hopa Belediye Başkan Adayı Ati Utku Cihan ve diğerleri ile birlikte törenle yıkıma başlanıyor.

 Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı bir stadın yenilenme projesi ve ihale dosyası hazırlanması ihalesi ilgili müdürlükçe yapıldığı halde ‘yıkım ihalesi’ neden aynı müdürlükçe değil de İl Özel İdaresi tarafından yapılıyor? Üstelik stadın yapım ihalesi henüz ilana bile çıkmamışken bu acelenin sebebi nedir? Bugün ilana çıksa bile itiraz süreçleri düşünüldüğünde en az altı ayda sonuçlanacak bir yapım ihalesinin öncesinde stadı yıkıp atıl bırakmak nasıl açıklanabilir? Özel bir yıkım tekniği gerektirmediği için (patlayıcı vs), stadın yapım ihalesini alacak yüklenici tarafından kolayca ve çok kısa bir sürede yapılabilecek yıkım işinin ihalesinin neden aynı ihale dosyası içerisinde değerlendirilmediği ise başka bir soru. Stadın atıl kalması nedeni ile şehir dışında oynanacak maçların Hopa Spor kulübüne ve taraftarına yükleyeceği ekonomik yük, propaganda maksadı ile yıkımı gerçekleştiren, aday, vekil ve parti tarafından karşılanacak mıdır? Hopa Spor Kulübü yöneticilerine bu konuda taahhüt verilmiş midir? Kulübün sessizliğini buna yormak mümkün müdür?

 

Hal böyleyken;

 

-          Yapım ihalesi ilana dahi çıkmamış,

-          Teklifleri alınmamış,

-          İhale sonucu karara bağlanmamış,

-          Yüklenicisi ile sözleşmesi imzalanmamış,

-          Yükleniciye ‘Yer Teslimi’ yapılmamış iken seçim öncesi ‘siyasi yatırım’  maksadı ile dozerle stada dalmak da neyin nesi oluyor. Hadi vatandaş bunları takip etmek zorunda değil, anlarım. Ama bu şehir sahipsiz mi? Bu şehrin mülki idare amiri yok mu? Hadi mülki idare amiri çok meşgul, İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü ne iş yapar? Hopa Spor Kulübünün mevcut ve eski başkanları kendilerine siyaseten alan açmak için Hopa Sporu manivela olarak kullanma dışında ne ile meşgul olurlar? Ya taraftar grupları; öyle janjanlı isimlerle ‘al gülüm ver gülüm’, ‘sizde yiyip içelim bizde gülüp geçelim’ dışında neyle meşgul olur?  Değil mi Şehrin Azizleri, Denizin Asi Çocukları? Haksız mıyım? Öyle kulübün ‘kalbur üstüleri’ ile şehrin bürokrasisi ile içli dışlı, ‘can ciğer kuzu sarması olmakla’, ne ‘aziz’ olunuyor ne de ‘asi’ değil mi?

 Hopa’nın muhalif siyasi partileri nerede, neden bir tek söz olsun işitmedik? Belediyeye de böyle mi sahip çıkacaksınız? Şükrü Aydemir, ana muhalefet partisinin İlçe Başkanı olarak neden senden bir şey duymadık? Şirketini de böyle baştan savma, ‘saldım çayıra mevlam kayıra’ diyerek mi yönetiyorsun?

Ticaret Odası Başkanı Osman Demircioğlu, Hopa Sporla olan ilgini biliyoruz. Başkanlık seçimlerinde öne çıkan vaatlerinin başında Hopa Sporla ilgili olanlar öne çıkıyordu; koltuğa oturana kadar mı idi bu ilgi alakan? Koltukla ne çabuk bütünleştin.

 Hopa’nın sivil toplum kuruluşları neredesiniz? Halkevleri, Atatürkçü Düşünce Derneği, işçi sendikaları, memur sendikaları, marjinaller, orjinaller, cem-i cümle neredesiniz hakikaten?

 Bu mu sizin kamuculuğunuz, böyle mi sahip çıkacaksınız kamu malına? Bir‘suç duyurusu’ dahi olsa yapmayacak mısınız?

 Ya ‘kamu yöneticileri’; muhalif, devletin bostanının yanından geçerken pantolonu tele takılsa, pantolon devletin teline zarar verdi diye ‘devlet malına zarardan’ dava üstüne dava açanlar, neredesiniz? Mahkemelerinizin, duruşma salonlarınızın, iddianamelerinizin, celplerinizin menzili sadece ‘muhalife’ kadar mı?

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

On İki Gezici Öykü / Gabriel Garcia MARQUEZ

Hemşinli Yüzyılı

Milena'ya Mektuplar / FRANZ KAFKA