Yaşamak ve Yaşatmak İçin Kitap

 Bir kitap okuyup hayatı değişenlerden değilim; olmak da istemem hiçbir zaman. Mümkünse eğer; tüm kitapları okuyup hayatı değiştirmek isterim. Kitap kurdu değil, kitap insanıyım; okudukça insanileşmedikten sonra okumak neye yarar ki?

Kitap;  kimi için dünyanın eğik eksenine inat, onurlu ve başı dik yaşamak için geçmişten geleceğe taşınan kadim tecrübelerin gövdesinde biten her bir yaprak; kimi içinse, podyumda dik yürümek için beynin kıvrımlarına nakşedilen değil sadece kafa denilen içi boş uzvun dengesini sağlamak için alelade bir araç.

Gecenin bir vakti, gökyüzü denen koyu mavi karanlık tabağa doğru bir bakın. O koyu mavi tabağa serpilmiş birer ateş böceği gibi parıldayan yıldızların tamamına yakının  aslında milyonlarca yıl önce yok olmuş,yerlerinde yeller esmekte olduğu gerçeğini  düşünün. Bizim gördüğümüzün   daha sönmeden önce, parıldayan ışığın milyonlarca ışık yılı uzaktan bize ancak ulaşabilmiş göz kırpmaları olduğunu anımsayın  . Kitaplarda öyle değil midir? Ölmüş,yok olmuş,toprakla harç olmuş,bitkiye, börtü böceğe can vermiş insanoğlunun posasından arta kalan özün yüzlerce belki binlerce yıl öteden işmarının bize göz kırpmaları değil midir? Ya kitap okumak? Ademoğlunun  geçmişten geleceğe gönderdiği ışığın altında kah hüzünlü,kah komik,kah acı dolu bir serüvenin izini sürmek değil midir satır aralarında.

Kitap nefes almaktır. Geçmişten soluduğumuzu;  içtiğimiz geçmişi, geleceğe doğru üflemektir. Soluk alırken yaşadığımız,  henüz geçmiş olmamış anın gerçeğini, soluk verirken geleceğe doğru, yaşayacaklara, yaşanacaklara doğru bir nefes dolusu itelemek,yürütmektir kitap. Geçmişten soluk alıp geleceğe soluk vermektir kitap.

Kitap tarih olmaktır; ebediyen var olmaktır kitap. Zaman denilen çizelgenin üstüne kalıcı izler bırakmaktır kitap. Yaşam denilen üst üste binmiş takvim yapraklarının arasına sızıp, saatli maarife can vermektir kitap. Kitap yaşamaktır. Kitap geçmişten ruh çağıranların, gelecekteki ruh çağırıcılarıdır.Kitap yokluğun, geleceğin, sırası gelince yok olacak geleceğin yani yaşam denilen silsilenin dimağıdır.Kitap insanlığın tarihi, insanlığın ta kendisidir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

On İki Gezici Öykü / Gabriel Garcia MARQUEZ

Hemşinli Yüzyılı

Milena'ya Mektuplar / FRANZ KAFKA