Yenibahçeli Şükrü Bey'in Hatıraları / Yaşar SEMİZ-Ömer AKDAĞ



Kitabı yeni bitirdim. Uzun zamandır T.C.'nin ideolojik,pratik temelini oluşturan ve Tanzimat fermanı ile temeli atılan,genç osmanlılarla devam edip ittihat ve terakkiye sonrasında ise tekçi kemalist jakobenizm ile sonuçlanan süreci anlama gayesi ile bu döneme ait kitaplar okuyorum.Bu kitap bu anlamda okuduğum en yavan kitaplardan bir tanesi. Tipik ittihatçı zihniyet olan ben yaptım olduculuk,gaddarlık ile kendini beğenmişlik ile harmanlanan ırkçı faşist yobazlık burada da kendini gösteriyor.

Kitaptan aktaracağım aşağıdaki satırlar bunu daha iyi anlatacaktır sanırım.
Mustafa Suphi'ler, M.Kemal ile yürütülen görüşmeler sonucunda arkadaşları ve kurtuluş savaşında kullanılmak üzere sovyetlerin yardımları ile birlikte erzurum'a gelirler.Orada ittihatçı avanesinin türlü oyumlarına maruz kalırlar... kitaptan devam edelim..

"....bir moskof uşağı, vatanını milletini, bir kelime ile namusunu Moskof'a satan bir alçağın şehit kanıyla yoğrulmuş toprağında kalmasına ,temiz havasını murdar ciğeriyle kirletmesine tahammül edemiyor, linç etmek istiyor. İşte Türk budur,yedisinden yetmişine değil,beşikten mezara kadar Türk budur.."

Erzurum'dan Trabzon'a gelmek üzere Bayburt'a varıldığında Erzurum'da oynana aynı oyun yine tekrarlanır. Bayburt 2.Tabur Komutanı Yenibahçeli'den görüş ister..cevap şöyledir..

"...şayet emir verilmedi ise bile memlekete nafi (faydalı) hizmeti siz takdir ederek icap eden vazifeyi ifada (yerine getirmekte) kusur etmezsiniz." buyurur .

Güya Trabzon'dan Sovyetlere iade edilecek olan Suphi'lerin hakkında karar çoktan verilmiştir. Yenibahçeli Şükrü'den dinleyelim..." Mustafa Suphi ve avanesi (arkadaşları) halkın içten gelen taşkın nefret ve husumet tezahüratları arasında nihayet Trabzon'a getirildiler.Hacı Alizade Ömer,Yumralı Gavur İmam,Yahya Kahya ve arkadaşlarının himmetiyle(yardımı ile) bir deniz vasıtasına bindirilerek vardırılmaları iktiza eden (gereken)!!! yere isal edildiler.(ulaştırıldılar) (yani öldürüldüler) ve yalnız Türkiye değil dünya da öyle bir levs Pislik) ve hasabet (alçaklık)kaynağından kurtarılmış oldu."..

TC RUMUZLU FACEBOOK MÜCAHİTLERİNE İTHAFIM OLSUN.


Şenliköy /İSTANBUL

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

On İki Gezici Öykü / Gabriel Garcia MARQUEZ

Hemşinli Yüzyılı

Milena'ya Mektuplar / FRANZ KAFKA