Neden Parça Tesirli Kitap







İktidarlar kitaptan niye korkar? Çünkü kitaplar sayfaları arasında özgürlüğü,kardeşliği,eşitliği ve daha düzel bir dünyayı saklar da ondan.Sayfaları arasında gezinirken eskimiş,küflenmiş kağıt kokusu arasından sızan mutlu bir gelecek kokusunu alır okuyucu da ondan. İktidarlar herkesin mutlu olduğu bir toplum istemezler. Çünkü bilirler ki kendi bencil mutlulukları büyük kalabalıkların mutsuz olmasına bağlıdır. 

Onun için hep düşmandırlar kitaplara……onun için Hitler’in SS’leri adına “Kristal Gece” dedikleri kitap yakma törenlerine kutsal bir ayinmiş gibi katılırlardı.Ne yazık ki kitapları yaktıktan sonra insanları yakmaya başladılar.

Onun için Kenan Evren döneminde 133.000 kitap yakıldı. Televizyonlarda teşhir sehpalarına tabanca,tüfek,el bombalarının yanına kitaplar,dergiler eklemeyi ihmal etmediler.Bu ülke de insanlar bedenlerini,  kışın sobalarında odun yerine kitap yakarak ısıttılar.

Onun için cezaevlerine tıktıkları binlerce insanı kitaplardan mahrum etmek için kota koydular. Kota fazlası tehlike! kaynağıydı çünkü. Hararet veya şok tesiriyle değişikliğe uğrayan,yüksek derecede ısı, çok hacimde gaz meydana getiren katı, sıvı ve gaz halindeki kimyevi bir terkip veya karışımlardır diye tarif ediyor İstanbul Emniyeti bombayı.Öyleyse her türlü “terkip veya karışımı” ihtiva eden kitaplar bir an önce imha edilmeliydi.

Değil miydi “ Öyle kitaplar vardır ki bombadan daha tesirlidir.” diyen Başbakanlar vardı bu ülkede.Bu ülke değil miydi henüz basılmamış bir kitap yüzünden yazarlarını demir parmaklıklar arasına yollayan.

Korkmakta çok haklılar.Çünkü kitaplar etki alanı çok geniş,parça parça bölünerek çoğalıp,karanlık vücutlara saplanan ışıktan şarapneller saçan parça tesirli bombalardır. Bu bombalar okur için “yaşamda seyahatten başka bir şey olmayan en iyi silah” (Montaigne) iken iktidarlar için ise sadece panik ve korku kaynağıdırlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

On İki Gezici Öykü / Gabriel Garcia MARQUEZ

Hemşinli Yüzyılı

Milena'ya Mektuplar / FRANZ KAFKA